
Gyermektáplisztek babatálban - Miben segít a hozzátáplálási tanácsadó
A gabonapépek története szorosan összefonódik a csecsemőtáplálás fejlődésével. Ma már a boltokban rengeteg ízesítésű gabona- vagy tejpép található, de vajon honnan indult ez a történet és valóban szükségük van-e rá a babáknak? Nézzük meg, hogyan változtak az összetevők az idők folyamán és miért lehet szükségünk az orvosok és védőnők mellett hozzátáplálási tanácsadóra.
Mindeközben ne feledkezzünk meg a reklámok hatásairól sem, és soha ne hibáztassuk a nagyszülőket, akik mindig a legjobbat akarták adni gyermekeiknek.
Az első gabonapépek a babatálban
Az egyik első kereskedelmi forgalomba került gyermektáplisztet Henri Nestlé fejlesztette ki 1867-ben, és az alapját tejpor, cukor és búzaliszt alkotta. A célja az volt, hogy azok a csecsemők is táplálékhoz jussanak, akiket nem tudtak szoptatni, vagy nem tudtak anyatejhez jutni. Ezt a keveréket víz hozzáadásával készítették el, és babatálból kanállal kínálták. Ekkor még a nagyon rosszul hangzó gyermektápliszt volt a neve, és mondhatjuk, hogy ez a mai főzéshez is használt habaráshoz hasonlít, cukorral kikeverve. Ezt kapák egyes babák akkoriban a szüleiktől, akik a legjobbat próbálták adni gyermekeiknek. Régen a tápliszteket tápszerek helyett kezdték el létrehozni, és nem feltétlen a szilárd táplálék kiegészítőjeként gondoltak rá, ez csak később alakult így.
Reklámok hatásai a szüleinkre-nagyszüleinkre
Fontosnak tartom megemlíteni, hogy nem javasolt lenézni a szüleinket, nagyszüleinket, hiszen ők is a legjobbat szerették volna számunkra. Nézzük csak meg a következő képet, amit ők reklámként láttak és minden szavát elhitték, mert akkor még nem volt annyi tapasztalat, mint manapság van nekünk a különböző reklámokkal kapcsolatban.
Mit is láttak ebben a reklámban amik igen meggyőzőek?
,,csecsemőtáplálék"
,,orvosi tekintély"
,,régbevált"
,,megbízható"
Miből készülnek a mai tejpépek, gabonapépek?
A gyermektápliszt mai megfelelője inkább a gabona és tejpép. Ezek ma már sokkal fejlettebbek és tápanyagban gazdagabbak. A régi búzalisztet felváltották a finomabb gabonák, és gyakran hozzáadott vitaminokat, ásványi anyagokat (pl. vas, kalcium, D-vitamin) is tartalmaznak. A gabona- és tejpépek leginkább a hozzátáplálásban, azon belül is a pürés hozzátáplálásban játszanak szerepet. Ugyanakkor nem szükséges étel a baba számára még a pürés hozzátáplálásban sem.
A gyermektáplisztek mai verziói: tápszerek, gabona és tejpépek, valamint pürésített főtt ételek.
Tartalmaznak a növekedéséhez szükséges tápanyagokat is, mint a fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok.
A gyermektáplisztek összetevőinek változása az évek során
A hozzátáplálás élén egy szakember
A táplálkozástudomány is folyamatosan fejlődik, ahogyan az orvostudomány is. Egy orvos hosszú évek alatt szerez tudást, és folyamatosan képzi magát, hogy naprakész legyen a legújabb kezelésekkel és diagnosztikai módszerekkel kapcsolatban. Azonban az egészségügy egyre szerteágazóvá válik – ahogy egy kardiológus jobban ért a szívproblémákhoz, mint egy háziorvos, úgy egy hozzátáplálási tanácsadó mélyebb tudással rendelkezik a babák táplálásáról, mint egy általános gyermekorvos.
A tápszerekre már nem szükséges akkora figyelmet fordítani szülőként, hiszen folyamatosan fejlődnek és speciális fajtái is elérhetőek, valamint egyre jobbak a szakemberek által fejlesztve. A szilárd táplálékok bevezetése viszont rendkívül nagy figyelmet igényel. Ekkor már sok szülőt több irányból próbálják terelni a „helyes” útra, például nagyszülők, védőnők, orvosok, akár eltérő tanácsokat adva. Ugyanakkor érdemes egy olyan szakértőhöz fordulni, aki, a ma már megfelelőnek számító tápszer után, tanácsokkal tud ellátni a szilárd táplálék beveztésében.
Miért igényel nagy figyelmet a hozzátáplálás?
Régebben az egyszerű zöldségek, húsok elkészítése nem jelentett nehézséget, a szülők gyakran vitték tovább a szüleiktől tanult konyhatechnológiát. Akkoriban még nem, de manapság rengeteg a készétel, feldolgozott étel, amik akár teljes mértékben eltérnek eredeti kinézetüktől. A reklámok ösztönöznek ezek megvásárlására és megpróbálnak meggyőzni, hogy a rohanó világunkban a legjobb megoldások lehetnek. De vajon a fejlődő kisbabánknak is azok? Valljuk be, ma már nem működik az a rendszer, ami régen működött és nem tudnak túl sok segítséget nyújtani a felmenőink, a hatalmas kínálat és információk közepette.
Miért érdemes hozzátáplálási tanácsadóhoz fordulni?
A gyermekorvosok fontos szerepet játszanak a baba egészségének megőrzésében, de a hozzátáplálás egy önálló, részletes tudományterület mára. Továbbra is jelentős szerepük van a baba táplálásával kapcsolatos orvosi kérdésekben, például allergiák vagy felszívódási zavarok esetén. Egy hozzátáplálási tanácsadó ugyanakkor a legújabb kutatások, a különböző módszerek és a gyakorlati tapasztalatok alapján személyre szabott tanácsokat tud adni. Míg egy orvos sokszor az általános egészségi szempontokat nézi (például, hogy a baba megfelelően fejlődik-e), addig egy tanácsadó segíthet az étkezések kialakításában, és abban, hogy a babák valóban élvezettel és egészségesen étkezzenek. Meg tudja mondani, hogy egy készétel termékcímkéje alapján adható-e a babának, és tanácsot ad a rohanó világgal összeegyeztethető ételek elkészítésében.
Mit lehet kérdezni azon kívül, hogy mit tegyek a babatálba?
Bármit! Persze nem mindenható egy hozzátáplálási tanácsadó sem, de nagyon sok mindenre választ tud adni a hozzátáplálással kapcsolatban. Egy gyakorlott tanácsadó már tudja a leggyakrabban feltett kérdéseket és azonnal választ tud rá adni. A szülők többségét legtöbbször ugyanazok a kérdések foglalkoztatják, de ne felejtsük el, hogy minden család egyedi. Ennek következtében a baba tálkája tartalmazhat pürét is és falatkákat is. A szülőknek lehet rohanó életmódja, táplálkozási gondjaik és egyedi igények.
Így mindenképp ajánlom, hogy a hozzátáplálás megkezdésekor felmerülő kérdésekkel, hozzátáplálási tanácsadóhoz forduljon a szülő.
Gyakori példakérdések, amikre ma már más-más választ adnak mind tanácsadók, mind ,,gyakorlott,, szülők
Kérdés | Régen (rossz és jó javaslatok vegyesen) |
Ma (2025) (rossz és jó javaslatok vegyesen) |
---|---|---|
Milyen zsiradék? | Zsír, vaj | Zsír, vaj, margarin, olívaolaj, repceolaj, napraforgóolaj, dióolaj stb. |
Milyen rágcsálnivaló? | Kenyér héja | Puffasztott dolgok, babakeksz, babapiskóta, dörmi, házi cukormentes keksz, babcsinta stb. |
Első ételek? | reszelt répa, reszelt alma, cukros tejbegríz | bableves, zsíros kenyér, párolt zöldség, sült répa, üveges zöldségpép, turmixolt ,,mindent bele,, étel, készétel a szupermarketből stb. |
Meddig szoptassam? | 4-6 hónapig, utána dolgozni kell, meg nincs is benne már tápanyag... | Amíg jól esik, 7 évig, 2 évig, 18 évig, iskolás koráig stb. |
További hasznos cikkeket olvashatsz a BLWbolt m'Eating blogjában!